Prosciutto di Parma - Peppe - La Botte

Enkele weken geleden was ik samen met enkele collega-bloggers en culinair journalisten uitgenodigd bij La Botte in Genk om te gaan proeven van een heerlijk menu op basis van parmaham. Het Consortio del Prosciutto di Parma koos voor deze locatie om hun producten in de kijker te zetten.


Chef Peppe Giacomazza en broer/sommelier Gaspare ontvangen je in La Botte in een ongedwongen sfeer en toveren de lekkerste gerechten op tafel. Wie ons al langer volgt op Instagram heeft al langer door dat we fans zijn van hun keuken. Regelmatig passeert er wel eens een foto van bij La Botte of de nabijgelegen bistro Peppe's. Ze positioneren zich niet alleen als een hoogstaande keuken, maar ook echt als het Italiaanse familierestaurant waar je gerust met je kids langs kan gaan. Helemaal ons ding dus.


La Botte werd door Gault&Millau verkozen tot Italiaans restaurant van 2017 en dat schept natuurlijk altijd wel verwachtingen. Peppe ontwikkelde recepten op basis van Parmaham die men in de traditionele Italiaanse keuken kan terugvinden. De unieke zachte en bijna zoete smaak van Parmaham heeft hij weten te behouden en te verwerken in een eenvoudige, doch zeer verfijnde keuken waarbij alle aandacht uitgaat naar de nobele producten waarmee hij werkt.

De bijpassende wijnen werden voorzien door Licata Vini uit Diepenbeek.

Iedereen kent intussen wel Parmaham. De aparte, zachte smaak is echter heel erg verschillende van andere hammen op de markt. De aparte smaak komt voor een groot stuk door de kwaliteit van de grondstof, hetzij de varkens van Italiaanse oorsprong en geboren in de kwekerijen van de 11 wettelijk omschreven regio's in Centraal-en Noord-Italië. Voor de productie van Parmaham, worden uitsluitend zware varkens van grote rassen gebruikt.

Op het menu?

Parmaham Burrata


Heel eenvoudig, maar o zo lekker! De combinatie van de zachte burrata met de parmaham zal ik zeker zelf ook nog op tafel zetten.

Wijn: Tenuta di Fessina, Etna Bianco 'Erse' 2014
De Erse Etna Bianco heeft een lichtgele kleur. De geur is vrij delicaat maar bevat toch mooie impressies van geel fruit en wat minerale toetsen. De smaak is strak, zuiver en droog en toont opnieuw de typische mineraliteit van de beste witte Etnawijnen.

Paccheri - Parmaham – asperges en kerstomaten


Absoluut mijn favoriet van de middag. Een eenvoudige bereiding, met pure ingrediënten. De combinatie van de witte asperges, tomaat en parmaham kwamen hier prima tot zijn recht.

Het recept hiervoor wil ik dan ook graag met jullie delen - zie onderaan deze blog!

Zeebaars – Parmaham – witte salie saus met artisjokken en groene Siciliaanse asperges



Ik was bij deze combinatie vooral gecharmeerd door de witte saliesaus. Geen room en toch een smeuïge emulsie.

Wijn: Antica Tenuta del Nanfro, Frappato 2015
De Frappato heeft een briljante kersenrode kleur. In de neus herkennen we vooral bosfruit en aardbeien. De smaak is elegant met een duidelijke fruitige en kruidige expressie. De structuur is soepel en evenwichtig. Een zeer lekkere rode wijn.

Huisgemaakt vanille ijs - amarena kersen - crumble van Parmaham


Het dessert liet ik aan me voorbijgaan wegens te zoet. Een hapje van het huisbereide roomijs kon ik echter niet weerstaan. Een Italiaanse gelati, dat zou ik nu eigenlijk toch echt nog eens willen eten. Volgende zomer in Italië toch eens op zoek gaan naar een gelateria die een suikervrij ijs maakt! ;-)

Wijn: Braida, Brachetto d'Acqui 2016
De Brachetto d'Acqui heeft een "baksteenrode" kleur met lichte schuim en intense pareling. Zeer aromatisch met veel rijp fruit en rozen in de neus. Zachte smaak, delicaat met lange aromatische afdronk. Voor mij persoonlijk echt te zoet, maar ik ben sowieso al geen fan van dessertwijnen.

Peppe's recept: Paccheri - Parmaham - asperges en kerstomaten

Ingrediënten
  • 500 gr paccheri pasta
  • 200 gr kerstomaten
  • 250 gr asperges
  • olijfolie
  • teentje knoflook
  • 1 rode ui
  • Witte wijn
  • Parmaham

Bereidingswijze

Kook de pasta gedurende 15 min.

Schil de asperges. Kook de asperges samen met de schil (voor de smaak).

Bak vervolgens de kerstomaatjes in olijfolie samen met een teentje knoflook.

Eens de asperges gaar zijn, even laten schrikken in ijswater. Snijd ze vervolgens in kleine stukjes en bak ze in de pan samen met 1 fijngesneden rode ui.

Blus het geheel met een goede scheut witte wijn, voeg er de kerstomaten aan toe.

Eens de pasta gaar is, deze ook mengen bij de rest.

Voeg er als laatste de in dunne blokjes gesneden Parmaham aan toe.

Reacties